IMC İLERİ VE GÜVENLİ SÜRÜŞ AKADEMİSİ
Motosiklet İçin
Motor Yağının Kontrolü ve Değiştirilmesi New

Motor Yağının Kontrolü ve Değiştirilmesi

Motosikletimizdeki yağ motorun çalışması esnasında bir film tabakası oluşturarak birbirine temas eden yüzeyleri ayırarak sürtünmeyi önler. Aynı zamanda motorun soğumasını da sağlar.Bu sebeple motosikletin motor sağlığı açısından hayati önem taşır. Düzenli olarak kontrol etmek ve değiştirmek şarttır. Şu an kullanımda olan pek çok motosiklette motor, dişli kutusu ve debriyaj aynı anda motor yağı tarafından yağlanmaktadır.Bu yağın daha kısa sürede yaşlanarak bozulmasına sebep olur .Bunun için yetkili servislerin ve motosiklet üreticilerinin tavsiye ettiği periyotlarda yağ değişimi yapılmalıdır. Önerilerimiz ; -        Motor yağı seviyesini her hafta veya 500 km de bir  kontrol edin.  -        Bazı  motosikletler yağ çubuğu bazıları  ise yağ seviyesi kontrol penceresine sahiptir.      Yağ seviye kontrolü motosiklet orta sehpada iken yapılmalıdır. Bu doğru seviyeyi gösterir.Ayrıca motosikletin dik ve düz bir zeminde olmasına dikkat edilmelidir. -        Yağ çubuğunu ve yağ seviye penceresini  kontrol ederke..

Motosiklet Lastikleri

MOTOSİKLET LASTİKLERİ Bir motosiklette lastikler çok önemlidir.Lastiklerimiz yola tutunmamızı sağlayan bizi hayata bağlayan en önemli ekipmandır.Onları en iyi durumda tutmak için düzenli olarak kontrol edilmeli ve uygun bakım yapılmalıdır. Lastik yüzeyinde zamanla meydana gelen aşınmalar, profilde oluşan şekil bozuklukları, yüzeyde yabancı cisimlerin yarattiğı deformasyonlar tutuşu azaltıp bizim için tehlike oluşturacaktır. Bu sebeple motosikletten kaynaklanabilecek tehlikelerden kaçınmak için en önemli kontrol noktalarından biri lastiklerimizin durumudur.  Lastik basınçlarını haftada en az bir kez, lastikler soğukken  kontrol edin ve lastiği  yakından inceleyerek yanaklarda çatlama izleri veya lastik sırtında anormal aşınma olup olmadığına bakın.Ayrıca lastik üzerinde yabancı cisim kontrolü ve bunların yaratabileceği hasarı da mutlaka kontrol edin. Lastik basınçları her motosiklet üreticisi tarafından kullanım kitaplarında verilmiş değerler olup bunlar dikkate alınmalıdır.Ayrıca motosiklet markasının seçmiş olduğu ebatın dışına çıkılmaması motosikletin yol tutuşu ve aerodinamiği açısından önem taşır. Bir başka önemli husus ta lastiklerdeki diş derinliğidir.Lastik diş derinliği 2 mm ..

Motosiklet Zincir Temizliği ve Bakımı New

Motosiklet Zincir Temizliği ve Bakımı

Motosiklet Zincir Temizliği ve BakımıZinciri temizleme spreyi ve sert naylon bir fırça kullanarak zincir ve dişlileri her 1.000 ila 1.500 km arasında temizleyin. Sürüş yapılan yol koşullarına göre ( yağmur, çamur vb) daha erken de temizlik yapılabilir. Temizledikten sonra kalıntıları temiz bir bezle silin. Zincir yağını uygulamadan önce zincirin kurumasını bekleyin. Motor çalışırken asla zinciri temizlemeyi denemeyin. Her zaman orta sehpada arka tekerleği  elle döndürerek temizleyin.Ön dişli genellikle kapalı bölümdedir ve gövdesinde kirli bir yağ tabakası oluşturmaya eğilimlidir. Kapağı sökün ve zinciri temizlediğiniz her zaman temizleyin. Zinciri yaklaşık  300 kilometrede bir  motosikletler için üretilmiş zincir yağı ile yağlanması tavsiye edilir.Zincirin   sürüşten  hemen sonra sıcakken  yağlanması daha iyidir, çünkü yağ, baklaların arasındaki o-ringlere  daha iyi nüfuz edecektir. Zinciri yağlarken baklaların arasındaki iç ve dış plakaları, o-ringleri hedefleyerek yağlama yapmak gereklidir. Arka dişli üzerinden bir yağlama yapılırsa dönüş etkisiyle pürkürtülen yağ dışarı atılacaktır. Zinciri  her temizlediğinizde zincir gerginliğini  kontrol edin. Kullanım kılavuz..

Motosiklet Zinciri

MOTOSİKLET ZİNCİRİÇoğu motosikletin güç aktarma organları bir zincir ve zincir dişlilerinden oluşur. Zincir ve dişlilerin düzenli kontrol ve bakımı gereklidir. Doğru ayarlanmış ve iyi yağlanan bir zincir tahrik, gücü aktarırken çok verimlidir. Zincir ve dişliler toz, yabancı partikül, çamur vb elementlere maruz kalır ve bunlar yağa yapışarak taşınırlar. Zinciri temiz tutmak, yağlamak ve doğru gerginlikte tutmak uzun ömürlülük, sorunsuz güç aktarımı ve  performans artışı sağlayacaktır. Her 10.000-12.000 km de bir zincir ve dişlilerin aşınma durumu kontrol edilmelidir.Sürüş stili de zincirin aşınmasına etki eder. Sert ve agresif  hızlanma  zincirin daha kısa sürede aşınmasını sağlayabilir.Zincir ve dişliler aşınma açısından gözle kontrol edilmelidir. Zincir ve dişlilerde oturmuş kalıcı paslanmalar mevcutsa zincir değişimi göz önüne alınabilir.Korozyon metali zaman içinde çürüten ve aşındıran bir etki yapar.Dişli profilinin şeklinin bozulması da aşınmaya işaretlerden biridir.Genel tavsiye zincir değişimlerinde dişlilerinde değişimi şeklindedir.  ..